Zajęcia kulinarne:

13 września – Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką

Składniki

Kruche ciasto:
-1 /2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki mąki krupczatki
-1 jajko
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-2 łyżki cukru pudru
-100 g zimnego masła

Nadzienie:
-5 dużych  twardych, kwaśnych jabłek
-4 łyżki miodu
-szczypta cynamonu

Kruszonka:
-1 szklanka mąki
-100 g masła
-5 łyżeczek cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób wykonania :

1.Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Siekamy aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 minut do zamrażarki.

  1. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną formę masłem do tarty o średnicy 24 cm. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach.
  2. W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, zalewamy miodem i smażymy od czasu do czasu mieszając aż się skarmelizują.
  3. Przygotowujemy także kruszonkę: wszystkie jej składniki (z wyjątkiem płatków czekoladowych) wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Kruszonkę formujemy rozgniatając ją w palcach.
  4. Spód zapieczonego ciasta lekko posypujemy cynamonem. Następnie wykładamy skarmelizowane jabłka.

6.Na wierzchu układamy kruszonkę.

Pieczemy przez kolejne 25 minut w 180 stopniach.

 

 

Desery w roli głównej

Babeczki z budyniem i owocami, kawa mrożona z lodami, sałatka owocowa… Takie między innymi pyszności przygotowywano w Centrum Sądeckiego Seniora w ramach zajęć kulinarnych, tym razem poświęconych deserom. 

– My nie uczymy się gotować czy przygotowywać przekąski. Wymieniamy raczej swoje doświadczenia, bo przecież każda z pań radzi sobie w kuchni bardzo dobrze – mówi prowadząca zajęcia kulinarne dla seniorów Małgorzata Mordarska. – Zajęcia kulinarne rozpoczęły się od spotkań dotyczących zdrowego odżywiania się, bo to jest ważny temat, zwłaszcza w takim wieku. Następnie przygotowywałyśmy śniadania na bazie kasz, mleka, serów. Obiadem zajmowałyśmy się podczas dwóch spotkań. Najpierw sporządzałyśmy zupy na okres letni, czyli chłodniki i zupy lekkie – warzywne, które powinny być w jadłospisie każdego seniora. Drugie dania były jarskie, nie na mięsie. Tutaj pomysłami dzieliły się same panie, które wymyślały różne farsze do pierogów. Dzisiaj miałyśmy temat: deser i jeszcze przed nami kolacja, a na zakończenie chcemy sobie zrobić przyjęcie bankietowe.

Po każdych zajęciach panie przygotowują stół do podania potraw, prezentują przepisy, według których powstały i wspólnie je spożywają.
[POBIERZ ZDJĘCIA]